In mijn jeugd zat ik jarenlang bij de kabouters (scouting). Het was een enorm actieve groep mensen die feilloos wist hoe je kinderen met vrijwel niets uren kon vermaken.
Een man die tot de leiding behoorde was een fantastische verhalenverteller. Hij begon altijd met de woorden "dit is een verhaal dat nooit vergeten mag worden".
Dat is precies wat Ubuntopia ook doet, zij vertellen Afrikaanse wijsheden zodat deze nooit verloren gaan. Wij lazen het boek Balla en het geheim van de bron, een boek vol wijsheden.
Recensie: Balla en het geheim van de bron.
Er zijn verhalen die ervan dromen verteld te worden...
De Wijzen van de Wereld hebben, Balla de Griot, dringend om hulp gevraagd!
Een Afrikaans dorp is door de mist opgeslokt en de waterbron is ijs geworden. Waarom hebben de Wijzen, Balla uitgekozen?
Balla zit vol prachtige legendes en mooie verhalen voor kleine en grote mensen, verhalen waar mensen echt iets aan hebben.
Verhalen over lef, moed, passie en de durf om om andere mensen te geven.
Gelukkig wordt Balla geholpen door Aimee hem met de belangrijke opdracht. Ook zij kan goed verhalen vertellen.
Zou het hun lukken om de mist te verslaan en de waterbron weer te laten stromen zodat het dorp en de dieren weer kunnen leven?
Balla en het Geheim van de Brom is een grafische novelle geschreven voor jong en oud. Voor iedereen die van mooie verhalen houdt of nieuwsgierig is naar onbekende werelden, of misschien wel omdat je iets speciaals met Afrika hebt.
Afgezien van het spannende verhaal van Balla, deelt het boek ook de wijsheden via de Afrikaanse legendes en verhalen zoals: De Eenhoorn van de Blauwe Nijl (uit Ethiopië), de Troon van de Ashanti ( Ghana) en Anansie de Spin.
Leontine van Hooft is de auteur van dit boek. Door haar reizen en werk in Afrika kwam zij in contact met de Afrikaanse filosofie Ubuntu: Ik ben, omdat Wij zijn. Grote leiders zoals Nelson Mandela zijn hiermee opgevoed.
Leontine heeft diverse prijswinnende managementboeken over de Ubuntu filosofie geschreven.
De prachtige illustraties in deze grafische novelle zijn gemaakt door Jean-Claude Ngumire. Door zijn Rwandese achtergrond, waar hij ook opgeleid is tot illustrator en zijn kennis van Afrika en Afrikaanse culturen, heeft hij de verhalen en legendes tot leven weten te brengen als geen ander.
Van ieder verkocht boek, delen ze er een uit aan minder bedeelde kinderen. Dit doen ze via scholen, bibliotheken en vrijwilligersorganisaties in de landen waar de legendes en verhalen vandaan komen.
Zo brengen ze de legendes en verhalen, als het ware, weer thuis waar ze horen.
Dit is echt zo'n boek dat eigenlijk in iedere boekenkast zowel thuis als op scholen een plekje hoort te krijgen.
Eigenlijk is het boek geschikt voor iedereen vanaf een jaar of 6. Prachtige verhalen waarin kinderen naarmate ze ouder worden steeds meer de wijze lessen zullen ontdekken. Sommige boeken lees je een keer en daarna verdwijnen ze op de achtergrond. Dit is zo'n boek dat er nog regelmatig even bij gepakt wordt. Door de eenhoorn op de voorkant dachten de jongens hier thuis eerst dat het een 'meisjesboek' was maar tijdens het doorbladeren en daarna het lezen kwamen ze er al snel achter dat dat absoluut niet zo is.
Dit boek is wat ons betreft een echte aanrader en omdat ik zo enorm enthousiast erover ben mag ik er ook eentje weg gaan geven.
Laat hier of op social media een reactie achter en wie weet ben jij de gelukkige winnaar.
20 juli maken we de winnaar bekend.
Mocht je het boek zelf willen kopen dan kan dat hier voor €22,95
Reactie schrijven
Marijke Hendrickx (woensdag, 07 juli 2021 07:13)
Je recensie geeft met enorm veel zin om het boek te gaan lezen. Het lijkt me fijn om dit samen met onze Afrikaanse adoptiezoon te ontdekken.
Ik waag dan ook graag mijn kans om er ééntje te winnen.
MB (woensdag, 07 juli 2021 08:32)
Afrikaanse wijsheden, prachtig. Zo droeg de Nigeriaanse hoofdzuster van onze, vandaag jarige, adoptiezoon de volgende tekst uit: “By our deeds we are known.”
Zeeuws Blauwtje (woensdag, 07 juli 2021 09:56)
Dat is precies zo'n boek die m'n dochter en ik graag lezen, ik loot graag mee!
Jeannet Van der zwan (woensdag, 07 juli 2021 14:35)
Heel nieuwsgierig naar dit boek