Ken jij het Continium al?

Het Continium is hét kidsproof museum van Limburg 2018 valt op hun site te lezen, dat vraagt uiteraard om een bezoekje. 

Samen met mijn vijf jongste kinderen bezocht ik het en het is volgens hun, de titel zeker waard.

Iets wat ze niet direct dachten toen ik ze de omschrijving voorlas. "Het museum is gewijd aan de ontwikkelingen van wetenschap en techniek in verleden, heden en toekomst", klonk hun saai in de oren en niet geschikt voor de twee jongsten maar het Continium is een interactief doe- en ontdekmuseum, waar je ogen en handen tekort komt, voor alles wat je er kunt zien en doen.

 

World of Bricks.

World of Bricks bestaat uit meerdere delen en bied ruim 40 verschillende ontdek- en doeplekken.

De kleinsten kunnen zich uitleven bij de DUPLO. Jeremiah vond het geweldig om te spelen met de grote hijskraan. Met een bouwhelm op liep hij rond om allemaal grote blokken te verzamelen. 

De grotere kinderen kunnen aan de slag met techniek. Joshua had eeuwig door kunnen gaan met het bouwen van auto's van LEGO, om deze vervolgens van diverse banen af te laten rijden. Iedere keer moest er een nieuw model gebouwd worden dat nog sneller kon.

De ruimte is goed overzichtelijk. Hierdoor kun je zelf bij de jongsten blijven terwijl de grotere kinderen op onderzoek gaan op de diverse plekken.

Deze tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 13 mei 2018

De explore zone.

De explore zone bestaat uit vijf themalijnen, die ieder een eigen onderdeel van ons leven onder de loep nemen. De thema's zijn: Ik woon en werk, Ik maak, Ik bedenk, Ik eet en drink en Ik en mijn lijf. 

De explore zone is een vaste tentoonstelling van het Continium waar je leert wat wetenschap en techniek betekenen in je leven. Ook hier mocht er weel veel zelf gedaan worden.

De Hall of Fame.

De Hall of Fame is het open depot van het Continium. Je vind er alle topstukken uit hun collectie. 

Het is opgebouwd uit vijf deelcollecties: Stoommachines en motoren, techniek van het huishouden, steenkolenmijnbouw, Maastrichts aardewerk en porselein en Maastrichts glas en kristal. 

Dit gedeelte van het museum hebben wij over geslagen aangezien we echt tijd te kort kwamen om alles te bekijken. 

Het science lab.

Dit was met een hele grote uitschieter naar boven, hét favoriete onderdeel van het museum.

Op de gang zie je verschillende voorbeelden staan van wat je kunt gaan doen in het lab. Bij de onderdelen staat vermeld voor welke leeftijd het geschikt is en wat de kosten bedragen.

Er zijn in totaal 15 verschillende boxen verkrijgbaar. De kosten van de science-boxen komen over de entreeprijs heen maar moeten je er echt niet van weerhouden, om het te doen.

Bij de balie van het lab kun je vervolgens aangeven wat je graag wilt gaan doen. Daarna krijg je een science-box waarin je de benodigde materialen en een duidelijk omschrijving vind.

Er is een lab-medewerker aanwezig die je overal bij wilt helpen maar met een beetje hulp konden de kinderen het eigenlijk allemaal zelfstandig maken. 

De labjassen en handschoenen maakten het voor de kleintjes echt af. 

Jeremiah koos er voor een huisje te maken, dit is een activiteit die goed te doen is voor kinderen vanaf 4 jaar. Hij heeft het met een beetje hulp van Kyana gemaakt. De kosten voor deze box zijn 3,50 euro.

River maakten zelf zeep. Deze activiteit is vanaf 6 jaar. Naast dat ik moest helpen met het lezen kon ze het geheel zelf. De kosten voor deze box zijn eveneens 3,50 euro.

Joshua maakten de bibberbot. Wat was hij trots dat hij zelf een robot had gemaakt. De bibberbot staat nu te pronken in zijn kamer. De kosten voor deze box zijn 6,50 euro en is geschikt vanaf 8 jaar.

Zinsy besloot de gel en de shampoo te maken, zo kon ze Djimon die niet mee was, een cadeautje geven. De kosten voor dit pakket waren 6,50 en het is geschikt vanaf 8 jaar.

Alle gemaakte items mogen meegenomen worden naar huis.

Science show.

Tijdens de science show wordt op een grappige manier aan de kinderen uitgelegd dat er een grote link bestaat tussen het dagelijks leven en wetenschappelijke weetjes.

De show wordt wisselend gegeven, afhankelijk van de drukte. Het beste kan je even informeren bij de kassa.

Dat wisten wij niet van te voren maar het werd omgeroepen toen wij bijna klaar waren in het lab dus konden wij toch aanschuiven.

Het is een interactieve show waarbij kinderen uit het publiek als vrijwilliger werden gekozen.

Een absolute aanrader!

De kinderen zijn er het over eens dat het museum een absolute aanrader is als je wat wilt leren en er van houd om ook zelf wat te mogen doen. Zorg dat je er op tijd bent want wil je alles zien heb je echt meer tijd nodig dan dat wij hadden. Voor het tinker lab, het time warp theater en de hall of fame hadden wij geen tijd meer maar dat is direct een goede reden om nog een keer terug te gaan.

Het Continium is dinsdag tot en met zondag geopend van 10 tot 17 uur. 

Een entreeticket (nodig vanaf 5 jaar) kost 12 euro, er zijn ook gezinstickets verkrijgbaar.

Met de museumjaarkaart is het entree gratis. 

Ik ben erg benieuwd of jullie nog een museum aanrader hebben, die we zeker een keer moeten bezoeken.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0